Hyppää pääsisältöön
Hätätilanteessa soita 112
Logo

Satakunnan hyvinvointialue

Siikainen

Vaihda paikkakunta
Liukastuminen

Miten välttää liukastuminen?

Kun Suomen talvi antaa parastaan ja vetää kadut peilijäähän, kävely ulkona voi muuttua vaaralliseksi tasapainoiluksi. Keli tulee erittäin liukkaaksi kun jään päälle sataa lunta, jään päälle sataa vettä tai jään päälle sulaa vesikerros, tai kun lumi on tamppaantunut liukkaaksi runsaan lumisateen jälkeen lämpötilan ollessa nollassa tai vähän pakkasen puolella. Liukastuminen voi johtaa pahimmillaan sairaalahoitoa vaativiin loukkaantumisiin. Onneksi muutamilla varotoimenpiteillä voit minimoida riskin kaatumiseen.

  1. Käytä oikeanlaisia kenkiä: Satsaa kenkiin tai saappaisiin, joissa on hyvä pito, kuten kumipohjat tai liukuesteet. Vältä sileäpohjaisia kenkiä, jotka tarjoavat vähän pitoa jäisillä pinnoilla.
  2. Kävele varovasti: Ota lyhyempiä askelia ja kävele hitaammin säilyttääksesi paremmin tasapainon. Ota kädet pois taskuista, jotta voit tarvittaessa tasapainottaa käsillä.
  3. Seuraa askeleitasi: Tarkkaile jäälle muodostuvia kohtia, erityisesti varjoisissa paikoissa, joissa sulanut lumi voi jäätyä uudelleen yöllä. Musta jää, ohut ja lähes näkymätön jääkerros, joka muodostuu asfalttiin, on erityisen petollinen. Lenkkeile merkityillä kävelyteillä aina kun mahdollista, sillä ne ovat todennäköisesti suolattu tai hiekoitettu.
  4. Käytä kaiteita: Kun mahdollista, hyödynnä kaiteita tukena, erityisesti portaita tai jyrkkiä mäkiä noustessasi.
  5. Ole valppaana: Vältä häiriötekijöitä, kuten kännykän ruudun katselua tai puhumista puhelimessa kävellessäsi liukkaalla kelillä.

Noudattamalla näitä yksinkertaisia vinkkejä ja pysymällä valppaana, voit merkittävästi pienentää liukastumisriskiä jäisellä kelillä. Muista, että muutamalla ylimääräisellä varotoimella voi olla suuri vaikutus tarpeettomien kaatumisten ja loukkaantumisten ehkäisemiseen. Pysy pystyssä ja ehjänä!

Jos jäinen keli pääsee kuitenkin yllättämään ja loukkaat raajojasi tai päätäsi, voit kysyä neuvoa hoitoon hakeutumisen tarpeellisuudesta 116117 numerosta. Nyrkkisääntönä pienet venähdykset ja mahdolliset ihoruhjeet voidaan hoitaa kotona, mutta mikäli raajaa ei pysty käyttämään normaalisti, sille ei voi varata tai kipu on voimakas, on hyvä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen tilanteen arvioimiseksi. Päänvamman suhteen on syytä kysyä ammattilaisen arviota, varsinkin jos jonkinlaisia oireita ilmaantuu. Lievänkin päänvamman saanutta on hyvä seurata toisen henkilön toimesta, jotta voidaan havaita mahdolliset tajunnan tason muutokset ajoissa.