Hyppää pääsisältöön
Hätätilanteessa soita 112
Logo

Varsinais-Suomen hyvinvointialue

Pyhäranta

Vaihda paikkakunta
Lapsi leikkii lätäkössä

Päiväkoti ja flunssa – Milloin pitää jäädä kotiin ja milloin on mentävä lääkäriin?

”Nenä on tänään valunut.” Tuttu lause henkilökunnalta lasta hoidosta hakiessa. Voi melkein todeta, että lasten nenät alkavat valua elokuussa ja sitä kestää juhannukseen. Päiväkotihoito lisää pienten lasten infektioiden ilmaantumisen noin kolminkertaiseksi, erityisesti ensimmäisen puolen vuoden aikana. Mistä tietää onko lapsi päiväkotikuntoinen ja milloin on syytä mennä lääkäriin?

Hyvä yleissääntö flunssan oireissa on pitää lapsi kotona silloin kun lapsella on kuumetta tai lapsi ei jaksa normaalisti leikkiä ja touhuta. On kuitenkin erotettava lapsen oman voinnin kannalta tarpeellinen sairauden vaatima poissaolo ja toisaalta tartuttamisvaara. Hengitystieinfektioissa oireettomia infektoituneita on usein paljon, eikä eristämistä yleensä tarvita. Tartuttavuus on suurta jo ennen oireiden puhkeamista, joka heikentää eristämisen vaikutusta. Poikkeuksena ovat hinkuyskä ja A-streptokokin aiheuttama hengitystieinfektio. Hinkuyskän kohdalla eristäminen kestää 5vrk antibiootin alkamisesta, mutta jos oireita on ollut yli kolme viikkoa diagnosointihetkellä, eristystä ei tarvita. A-streptokokin kohdalla eristäminen on tarpeellista 24h hoidon alusta laskettuna. Konjunktiviitissa, eli silmätulehduksessa aiheuttajat ovat yleensä samoja viruksia ja bakteereita kuin hengitystieinfektioissa, siksi eristäminen ei ole tarpeellista. Oireiden voimakkuus ratkaisee eristämistarpeen. Korvatulehduksessa eristämisestä ei ole hyötyä. Vaikka eristystä ei tarvittaisi, lapselle tulee antaa riittävä toipumisaika ennen varhaiskasvatukseen palaamista.

Yskä ja räkäisyys ovat tavanomaisimmat flunssan oireet. Jos flunssaoireisto pitkittyy yli 10 vuorokauden mittaiseksi ilman merkkiä paranemisesta, lapsi on syytä tuoda lääkärin arvioon. Tilanteissa, joissa flunssan oireet ensin helpottuvat, mutta alkavat uudelleen hankaloitua, on hyvä hakeutua arvioon.

Flunssan yhteydessä korvakipu on yleistä, eikä aina tarkoita antibioottihoitoa vaativaa infektiota. Silloin kun korvakipuisen lapsen yleisvointi on hyvä ja korvakipu hellittää säännöllisesti annetulla kipulääkityksellä, voi tilannetta seurata kotona. Ellei kipu helpotu muutamassa päivässä, kipulääkkeestä ei ole apua tai lapsen yleisvointi heikkenee, niin lapsen kanssa on syytä hakeutua lääkärin arvioon. Flunssaan voi liittyä myös lämpöilyä ja kuumeilua. Kuumeen raja on yli 38 astetta. Ellei lapsi virkisty kuumelääkkeellä parin tunnin päästä lääkkeen saamisesta, lapsen vointia on syytä arvioida ammattilaisen toimesta. Mikäli kuumeinen lapsi on poikkeuksellisen sairaan ja kivuliaan oloinen, iholla on verenpurkaumia tai laaja-alaista punoistusta, tarvitsee lapsi päivystyksellisesti arviota. Pitkittynyt yli 3vrk kestänyt kuumeilu tai viikon kestänyt lämpöily on syytä arvioida lääkärin vastaanotolla. Vaatimus yhdestä kuumeettomasta päivästä ennen päivähoitoon palaamista elää tiukassa, mutta kuumeettoman päivän hyödystä ei ole näyttöä ja sen odottaminen turhaa. Tärkeintä on lapsen yleistila.

Joskus flunssan oireet voivat vaikeutua niin että lapselle tulee hengitysvaikeutta. Hengitysvaikeuden tunnistaa siitä ettei lapsi jaksa puhua, istua eikä kävellä, hengitys voi olla pumppaavaa, ähkivää, pinnallista, hyvin nopeaa tai vinkuvaa. Huulet ja kasvot voivat sinertää. Mikäli epäilet lapsella hengitysvaikeutta, on tilanteen vakavuudesta riippuen syytä soittaa joko hätänumeroon 112 tai päivystysapuun 116117.

Jos lapsella esiintyy flunssan yhteydessä posken tai silmän ympäristön turvotusta, tulee hakeutua pikaisesti hoitoon.

Kurkkukipua aiheuttava akuutti nielutulehdus on yleensä lievä ja itsestään parantuva tauti, jonka pääsääntöisesti aiheuttaa jokin virus. Virustaudissa antibiootista ei ole apua. A-streptokokin aiheuttamaa antibioottihoitoa vaativaa nielutulehdusta, eli angiinaa, on syytä epäillä kun kurkkukipuisella lapsella on kuumetta, nielussa turvotusta tai peitteitä ja leuanalusimusolmukkeet aristavat ja turvonneet. Myös yskän puuttuminen on tyypillistä A-streptokokin aiheuttamalle nielutulehdukselle. Mikäli epäilet lapsella angiinaa, on hyvä soittaa päivystysapuun 116117 testaustarpeen arvioimiseksi.

Vanhemmat tuntevat usein omat lapsensa, ja omaan intuitioon kannattaa luottaa. Ammattilaisen arvion voi herkästi pyytää, mikäli on epävarma lapsen oireiden vakavuudesta.