Hyppää pääsisältöön
Hätätilanteessa soita 112
Logo

Pohjanmaan hyvinvointialue

Luoto

Vaihda paikkakunta
Ampiainen, kuva: Pixabay

Lääkärin ohjeet pistoksiin ja puremiin

DigiFinland Oy:n asiantuntijalääkäri Niina Myllymäki neuvoo, mitä tehdä, kun purema- tai pistoskohta ärtyy.

Ampiaisen pisto

Ennaltaehkäisy: Ampiaiset pistävät vain häirittyinä, joten älä huido niitä.

Toimi näin: Allergisen reaktion sattuessa ota antihistamiinia ja kortisonitabletteja (esim. Kyypakkaus® tai Ampikyy®) ja asetu lepoasentoon. Henkilöiden, jotka saavat voimakkaita allergiareaktioita mehiläisen tai ampiaisen myrkylle, tulisi pitää mukanaan kertakäyttöistä adrenaliiniruiskua.

Heti lääkäriin: Soita 112, jos pistoksesta seuraa vakava yliherkkyysrektio, anafylaksia. Sille ominaista on kutinan ja paukamien leviäminen koko kehoon, huulten ja luomien turpoaminen, hengityksen vinkuna, kurkun käheytyminen sekä vatsan kouristelu ja ripuli. Lapsilla oireena voi olla myös oksentelu.

Punkin purema

Ennaltaehkäisy: pitkähihaiset ja pitkälahkeiset vaatteet, päivittäinen punkkisyyni ja osin punkkirokote. Aiemmin rokottamaton henkilö saa riskialueilla kolme maksutonta rokoteannosta.

Toimi näin: Poista punkki pinseteillä, punkkipihdeillä tai vanupuikolla. Desinfioi puremakohta, sen pienestä punoituksesta ei tarvitse huolestua. Jos parin päivän kuluessa puremakohdan punoitus laajenee yli 5 cm kokoiseksi, hakeudu oman terveysaseman vastaanotolle. Jos terveysasema ei ole avoinna, voit odottaa sen avautumiseen saakka tai soittaa Päivystysavun numeroon 116117.

Hyttysen pisto tai mäkäräisen tai paarman purema

Ennaltaehkäisy: Peittävä vaatetus ja hyönteiskarkotteet.

Toimi näin: Useimpien hyönteisten pistoista ja puremista tulee paikallinen punoitus ja turvotus. Hyttysen aiheuttamia reaktioita voi hoitaa paikallisesti kortisonivoiteella ja suun kautta otettavalla antihistamiinilla. Useimmiten pistoskohta rauhoittuu muutamassa tunnissa.

Kyyn pisto

Ennaltaehkäisy: tukevat jalkineet luonnossa liikkuessa ja puhelin mukana. Käärmeen havaitessasi älä tee äkkinäisiä liikkeitä ja anna sen olla rauhassa.

Toimi näin: Älä koske tai käsittele purema-aluetta. Liikkuminen tai kiihtyminen pureman jälkeen nopeuttaa myrkyn imeytymistä imusuoniston kautta systeemiseen kiertoon. Tapahtumapaikalla pureman saanutta henkilöä ei tule kävelyttää eikä puremakohtaan koskea. Korut ja kiristävät vaatteet on hyvä poistaa ennen kuin alue turpoaa. Kaikki muut keinot (esim. kiristysside, myrkyn imeminen tai alueen käsittely jääpalalla) ovat haitallisia tai hyödyttömiä. Tulehduskipulääkkeitä ei tule nauttia.