Hoppa till huvudinnehållet
Ring 112 i nödsituationer
Logo

Norra Österbottens välfärdsområde

Haapavesi

Byt ort
Halkning

Hur undviker man halkning?

När den finska vintern ger sitt bästa och gör gatorna spegelblanka kan promenader utomhus förvandlas till farlig balansering. Väglaget blir mycket halt när det faller snö eller vatten på isen eller det smälter ett vattenskikt på isen, eller när snön har slipats hal efter rikligt snöfall vid nollgrader eller temperaturer just på minus. Halkning kan i värsta fall leda till skador som kräver sjukhusvård. Lyckligtvis kan du med några försiktighetsåtgärder minimera risken för fall.

  1. Använd rätt slags skor: Satsa på skor eller stövlar med bra grepp, såsom gummisulor eller halkskydd. Undvik skor med slät botten som ger lite grepp på isiga ytor.
  2. Gå försiktigt: Ta kortare steg och gå långsammare för bättre balans. Ta bort händerna från fickorna så att du vid behov kan balansera med händerna.
  3. Se efter var du stiger: Var uppmärksam på de ställen där is bildats, särskilt skuggiga ställen där snön kan frysa om natten. Svart is, ett tunt och nästan osynligt islager som bildas på asfalt, är särskilt bedrägligt. Promenera alltid längs markerade gångvägar när det är möjligt, eftersom de sannolikt är saltade eller sandade.
  4. Använd räcken: Utnyttja räckena som stöd alltid då det är möjligt, särskilt när du går uppför trappor eller branta backar.
  5. Var uppmärksam: Undvik störande faktorer, såsom att titta på mobilens skärm eller att prata i telefon när du går på halt väglag.

Genom att följa dessa enkla tips och vara vaksam kan du avsevärt minska halkrisken vid is. Kom ihåg att redan några extra försiktighetsåtgärder kan ha stor inverkan på förebyggandet av onödiga fallolyckor och skador. Håll dig upprätt och helskinnad!

Om det isiga väglaget ändå lyckas överraska dig och du skadar dina ben, armar eller ditt huvud kan du fråga råd om behovet av vård på numret 116117. Som tumregel kan små sträckningar och eventuella hudskador behandlas hemma, men om du inte kan använda benet eller armen normalt, inte kan stöda på benet eller om smärtan är kraftig, är det bra att kontakta en yrkesutbildade inom hälso- och sjukvården för att bedöma situationen. Vad gäller huvudskador är det skäl att be om en bedömning av en yrkesutbildad, särskilt om någon typ av symptom uppkommer. Det är bra om någon annan kan övervaka en person som fått en lindrig huvudskada, detta för att upptäcka eventuella förändringar i medvetandenivån i tid.